Stillas hjelper byggarbeiderne
Stillaser: Snakker vi nok om hvor viktige de er?
Hver gang vi går forbi en bygning som er under bygging eller under restaurering, ser vi alltid dette merkelige skjelettet som omgir bygningen. Det er mer kjent som stillaser. Stillaser brukes på omtrent alle byggeplasser som kan tenkes. Enten det er en bygning eller en bro og noe annet i mellom, blir stillas sett på som et viktig verktøy i byggeprosessen.
Så viktig som stillas er, forstår de fleste av oss ikke hva det er og hvordan det fungerer for å hjelpe bygging. Stillaser har eksistert i en eller annen form i århundrer. I løpet av dagene med tidlig sivilisasjon, var det noen som raskt innså at en form for strukturell støtte under byggeprosessen i stor grad ville strømlinjeformet byggeprosessen, samt gjøre det mulig for byggherrer å designe stadig mer forseggjorte bygninger som ellers ville vært umulige.
I begynnelsen startet stillas som i utgangspunktet trepinner som knapt var sterke nok til å håndtere vekten til hva det måtte være. Med tiden ble stillasene mer systematiske og det ble utviklet en standard design som innarbeidet ingeniørkunnskap for å produsere metall sikksakkrammen som vi er kjent med i dag. Viktigheten av å bruke stillas til ethvert byggeprosjekt utenfor huset, kan ikke overdrives.
For eksempel, når man konstruerer en buebro, er bruken av stillas konstant helt til det øyeblikket den endelige hulsteinen er satt på plass. Dette er fordi mens buer er en ekstremt sterk strukturell utforming, er den helt forsvarsløs til den er helt satt sammen. Dette er bare ett eksempel på hvor uunnværlig stillas er i vårt daglige liv. Uten stillas hadde kanskje ikke våre moderne byer vært mulig å bygge. Vi lever kanskje fortsatt alle i landsbyer med hytter med en historie. Heldigvis hadde noen denne geniale ideen, og vi fortsetter å dra nytte av den frem til i dag.