Hvordan bli kvitt Tannverk?

12 mars 2024
Silje Elise Johansen

editorial

Tannverk kan være en av de mest intense og ubehagelige smertene mange opplever. Denne typen smerte kan påvirke en persons evne til å spise, snakke og til og med fokusere. Tannverk varierer fra midlertidige ømhet til kronisk smerte og krever ofte profesjonell hjelp. I denne artikkelen vil vi utforske de vanligste årsakene til tannverk, hvilke behandlinger som er tilgjengelige og hvordan man kan forebygge disse smertefulle hendelsene. 

Hva forårsaker tannverk?

Tannverk kan skyldes en rekke årsaker, og å identifisere grunnen er sentralt i behandlingen av smerten. Noen av de mest vanlige årsakene inkluderer tannråte, som er resultatet av bakteriell forfall som fører til dannelse av hull (tannkaries). Når disse hulrommene blir store nok, kan de nå nervene, noe som resulterer i smerte. I tillegg kan en infeksjon i tannens rot, kalt en abscess, føre til skarp, bankende smerte. Tannverk kan også være et resultat av tannkjøttsykdom, en knekt eller brukket tann, eller etter resultater av en dental prosedyre, slik som en fylling eller rotfylling.

Andre mindre åpenbare årsaker til tannverk inkluderer en unormal bitt, kjeveproblemer som temporomandibular joint disorder (TMJ), eller selv hjerteproblemer. Det er også tilfeller der tannverk kan skyldes andre faktorer som sinusinfeksjoner, vitaminmangel eller enda klynghodepine.

dentist

Alternativer for behandling av tannverk

Behandlingen av tannverk avhenger stort sett av årsaken til smerten. Her er noen av de vanligste behandlingene som kan være anbefalt:

Ved tannråte eller tannabscess: En tannlege vil fjerne det forfalne området og erstatte det med en fylling. Hvis tannens nerve er betent eller infisert, kan en rotfylling være nødvendig for å fjerne nerven og desinfisere rotkanalen.

Ved tannkjøttsykdom: En grundig rens av tennene og tannkjøttet for å fjerne plakk og tannstein kan hjelpe. Avansert tannkjøttsykdom kan kreve mer omfattende behandling, inkludert kirurgi.

Ved knekt eller skadet tann: En tannkrone eller en fylling kan være nødvendig for å gjenoppbygge og beskytte tannen. Hvis tannen er betydelig skadet, kan tannuttrekning bli anbefalt.

Ved kjeve- eller bittproblemer: Skinner eller annen form for ortodontisk behandling kan være nødvendig for å korrigere bittet.

Hjemmebehandling kan inkludere smertestillende medikamenter, som ibuprofen eller paracetamol, skylling med saltvann for å redusere betennelse eller bruk av kalde omslag for å dempe hevelsen. Likevel, disse hjemmebehandlingene bør bare betraktes som midlertidige løsninger og det er viktig å søke profesjonell hjelp.

Forebygging av tannverk

Det beste angrepet mot tannverk er et godt forsvar. God munnhygiene er kritisk; regelmessig børsting, minst to ganger om dagen, og flossing bidrar til å fjerne matrester og plakk som kan lede til tannråte. Et godt kosthold, rik på vitaminer og mineraler og begrenset i sukker, kan også ha en betydningsfull effekt på tannhelsen.

Periodiske tannlegebesøk for rens og sjekk er også viktige for å oppdage og behandle problemer tidlig. Fluoridbehandlinger og forseglinger kan gi ekstra beskyttelse mot hulrom.

Flere nyheter