Hvordan velge riktige takplater

04 november 2021
Johanne Larsen

editorial

Er det kanskje sånn at taket snart burde skiftes ut? Da er det lurt å se litt nærmere på hvilke muligheter du har for å skifte ut taket. Det er nemlig mange typer å velge mellom, og det er viktig at man velger riktig tak til ens behov. Det skal vi se litt nærmere på nå. 

Velg riktig 

Når du skal velge tak, er det viktig at du setter deg litt inn i hva slags alternativer du har når du skal velge. Det er nemlig ikke sånn at et tak bare er et tak. Et tak, har utover å se ut på en bestemt måte, selvfølgelig, også en viktig funksjon. Et tak beskytter huset eller konstruksjonen, for eksempel et skur eller en garasje, mot regn og vær og vind. Derfor er det viktig at du velger noe som tåler å være i elementenes vold, spesielt her nord hvor det generelt er ganske store skift i værforholdene mellom sesonger.

Det er også veldig stor forskjell på hvor lang levetid de forskjellige taktypene har. Hvis du for eksempel velger et skifertak, så er det noe som kan holde i flere generasjoner, over 100 år, med godt vedlikehold. Mange andre, og kanskje litt rimeligere taktyper, har slett ikke samme levetid – selv med vedlikehold. Det er også verdt å ha i tankene når man skal velge taktype. Det er selvfølgelig også viktig å velge noe som ser bra ut og som passer til huset. For eksempel er det mange som vil ha teglstenstak til et klassisk hus. 

Nye og spennende materialer 

Men det finnes også mange nye og spennende materialer til takplater. For eksempel kan man nå få takplater i en bestemt type plast, som polykarbonat, som er svært holdbart og som til og med kan slippe lys inn, fordi takplatene kan lages gjennomsiktige. 

Flere nyheter