Vinduer kan lyse opp rom, men også ha tilnærmet null effekt

15 oktober 2019
Mathias Bjelland
Vinduer kan lyse opp rom, men også ha tilnærmet null effekt

Hvor bør jeg plassere vinduene mine?

Når du skal bygge et hus, eller kanskje installere nye vinduer i et gammelt hus, så er det fort gjort å lure på hvor en skal plassere vinduene. I sistnevnte tilfelle er det fort gjort å tenke at en bør plassere vinduene de samme stedene der tidligere vinduer har vært plassert. Allikevel er ikke dette alltid en optimal løsning. Det vil så klart koste å få plassert vinduer på nye steder, men det kan være verdt det. 

Det er fordi det slettes ikke er sikkert at de vinduene som allerede har vært i ditt hjem har vært plassert optimalt for sollys. Mange tenker at en ikke vil ha sola skinnende inn, men sjansen er nok stor for at du i hvert fall vil ha en god del vinduer som vender seg mot sola. Dette fører naturlig lys inn i ditt hjem, slik at du kan lyse opp huset uten å konstant måtte ty til lampene. 

Spar på strømbruken

Naturlig sollys er rett og slett viktig for oss mennesker, og dessuten er det en god del å spare på å benytte seg av sollys fremfor lamper. Selvfølgelig vil en ikke ha sola rett i fleisen, eller over TV skjermen slik enkelte hus har. Men en vil nok helst ha vinduer som vender mot sola. Da er fordelen at en kan få det naturlige sollyset inn i hjemmet, men når en ønsker det mørkere og mer privat, så kan en enkelt bare bruke solskjerming.

Uansett om du bygger nytt hus eller skal renovere ditt gamle hjem, så kan du spare på strømforbruket gjennom strategisk plassering av vinduer. Alt du trenger å gjøre er å tenke på hvordan sola vil komme inn i huset ditt og lyse opp rommene. Dette gjør du gjennom å plassere vinduer mot sola!

Flere nyheter